Yellow submarine, Mellow yellow och inte minst ett ekivokt namn från den gula bilen i Quentin Tarantinos film “Kill Bill”, har den kallats. Kärt barn har verkligen många namn. Den egenhändigt byggda och inredda gula husbilen med plats för två och några hundar, är skapad av Meta Broddare. Eller buss, som ägarinnan själv säger. Meta verkar visserligen vara den händigaste kvinnan i det här landet, men hur kommer man på en sån här idé? 

Meta åkte runt i England med pojkvännen i en vanlig personbil samtidigt som hon följde några instagram-konton med bilder på camper-vans. Eftersom hon alltid har varit intresserad av camping och utomhuskulturer, som finns i många former och varianter, blev hon inspirerad av en hel del intressanta och läckra bilder. Meta har alltid har varit intresserad av snickeri och inredning, och ibland haft det som sidojobb. Lusten att skapa något eget blev helt enkelt oemotståndlig.

Valet föll på den lätta lastbilen Mercedes-Benz Sprinter, som hade använts för DHL-leveranser. Ett noga uttänkt val, med bland annat en mycket säker låsmekanism och stora bensintankar för att utan problem kunna användas i hela Europa. Det är trots allt långkörningar vi pratar om. 

Byggde från grunden

När bilen var inköpt började det roliga klurandet, som Meta säger. Det som fick extra stort fokus var isoleringen och eldragningen. Starten blev att först tänka ut isoleringen; var kommer bilen oftast att befinna sig? Ytterhöljet som är av metall är ju ett ledande material. Detta är ett känt problem bland hemmabyggare; hur ska man hantera värme och kyla? Hon studerade hur andra gjort, såg över alternativen och grävde även fram gamla gymnasiekunskaper när det gäller strålning (!).

Att lägga ett reflekterande lager ytterst och samtidigt tänka på att materialet inte ska kunna rosta eller mögla, gjorde att glasfiber och stenull blev det bästa valet. Hon satte även in två datorfläktar inne i själva tätskiktet. Mot yttersidan är det limmat med spraylim. Detaljer som att ha träreglar så inte strålningen leds in, då det finns balkar och skruvar i metall, är guld värd. Dessutom var ljudisoleringen en fin bieffekt.

Elsystemet var dock det som tog mest tankekraft. Hon har ett 12 volts-system som drivs med solcellspaneler som sitter på ett takräcke, vilket är lätt att ta av om man vill göra om. Det gäller att hela tiden tänka ett steg längre. Med respekt för el och en vilja att det ska bli säkert, verkar ha gjort att lösningen har blivit smått genial. Panelen på taket skickar ström till en egen batteribank och håller i tre dygn utan påfyllning. Solcellerna på taken är helt platta och fungerar bäst under sommartid, övriga tider på året skulle det egentligen behövas en vinkling på dem. (Ett framtida projekt, tänker redaktören.) Elen är helt självförsörjande. 

Detta system driver sju lampor, takfläkt, de små fläktarna, kylskåpet, vattenpumpen, en liten hushållsassistent och små usb-uttag. Det finns även en minimal tvättmaskin. För saker som har stickpropp finns det en omvandlare till 220 volt. Meta har också laddat upp med en gasolkamin ifall det skulle bli riktigt kallt, men hittills har den inte behövts användas. 

Inredning som heter duga

Det finns ett antal fantastiska inredningsdetaljer, varav den lilla öppna braskaminen, det kaklade lilla köket/badrummet och de runda fönstren på baksidan av bilen, står ut. Ack så tjusigt och välplanerat!

Nu skulle man kunna tro att att det inte finns något mer att sätta tänderna i, men så är inte fallet. Eller vad sägs om planerna på en groggbänk, drinkbord, hyllor för reservdunkar och allsköns prylar, infällda USB-uttag, strömbrytare till lampor, lister, hänga upp skuggväv och måla.

Långa sköna resor

Bästa resan hittills tilldrog sig i norra Norge i höstas. Det var sent på hösten och känslan av att hon och hennes man var ensamma i Dovrefjället med alla dess vidunderliga vidder, fjällbjörkar och sjöar var snudd på magisk.

Vilken är då drömresan? Jo, att åka iväg några månader till södra Spanien, Portugal, södra Frankrike. Den är faktiskt redan planerad, så i vinter tuffar den runt i dessa trakter. Vi önskar Meta en fantastisk resa!

Vill du följa Meta på Instagram? Adressen är: @travelingllamaneednodrama. För mer inspiration, sök även på ”vanlifesweden”.

Pia Steen

Pia Steen

Koordinator

Skriv en kommentar